Asam
Pedas Buah Lakum Puyu ini merupakan makanan masyarakat zaman dahulu yang
dihasilkan daripada air rebusan buah lakum. Perbezaan antara Asam Pedas Buah
Lakum Puyu dengan Asam Pedas biasa ialah dari segi warna dan rasa.
Kebiasaannya, Asam Pedas biasa yang sering kita masak dan terdapat di restoran
ialah bewarna merah. Bezanya dengan Asam Pedas Buah Lakum Puyu, ianya berwarna
sedikit kehitaman dan rasanya juga lain dari Asam Pedas biasa kerana ia
menggunakkan buah lakum dan batang telipuk. Antara bahan-bahan yang terdapat
dalam masakan Asam Pedas Buah Lakum Puyu ialah;
·
Ikan Puyu
·
Bawang Putih
·
Bawang Merah
·
Cili Padi
·
Cili Kering
·
Asam Keping
·
Buah Lakum
·
Batang Telipuk
·
Garam
·
Belacan
·
Daun Serai
·
Daun Kesum
·
Minyak
No comments:
Post a Comment